Kielitiedettä tanssien

Yhteistyössä/ pääsylippu saatu: Tanssiteatteri Eri

Yksi lempiasioistani sanataidekasvattajana ja kirjailijana on ehdottomasti tieteen ja taiteen yhdistäminen. Kaavoja ja lokeroita on rohkeasti kyseenalaistettava, jotta uuden luominen on mahdollista. On aina virkistävää ja inspiroivaa, kun joku on uskaltanut tai ylipäätään keksinyt poiketa totutusta kuviosta. Turussa uudenlaista tieteen ja taiteen vuoropuhelua pääsee toukokuussa ihailemaan mainiolla Fonet-kieliklubilla. Turun yliopiston fonetiikan oppiaineen Namibia-tutkimushankkeen ja Tanssiteatteri Eri:n yhteistuotanto on osa Koneen säätiön rahoittamaa hankekokonaisuutta. Olin mukana esityksen ensi-illassa viime viikolla.

Esityskuvat: Jussi Kalliokorpi/ Tanssiteatteri Eri

Kieliklubilla Turun yliopiston fonetiikan professori Maija S. Peltola luennoi siitä, mitä kieli oikeastaan on. Siitä, miten sanat muodostuvat vokaaleista ja konsonanteista ja erilaisista äänteistä, eri kielissä erilaisista. Vaikka jotkin termit saattavat ensi alkuun kuulostaa kummallisilta, esimerkiksi dentaalisilta ja alveolaarisilta, näyttäytyvät fonetiikan eli ääntöopin perusteet varsin selkeiltä: puhe on liikettä ja kieli tanssin lailla kulttuurisidonnaista. Itse olen osana suomen kielen opintojani osallistunut parisen vuotta sitten Peltolan pitämään fonetiikan peruskurssille, ja hänen tutkimustyönsä onkin sanataidekasvatuksen(kin) näkökulmasta varsin kiinnostavaa. Peltola on tutkinut esimerkiksi äidinkielen vaikutusta uuden kielen oppimiseen. 

Mutta miten tämä kaikki liittyy tanssiin? Fonet-kieliklubilla Tanssiteatteri Eri:n ilmeikkäät ja hengästyttävän notkeat tanssijat tulkitsevat khoisankielisiin nauhoitteisiin pohjautuvia äänimaisemia kehoillaan. Eeva Soinin ja Lassi Sairelan suunnittelema tanssikoreografia on leikittelevä ja tarkasti iskevä. Soinin ja Sairelan lisäksi afrikkalaiskielten naksahtelevaa rytmiä lavalla tulkitsevat James McNamara, Toni Laakkonen ja Nea Vuorinen

Kieliklubin yleisökin pääsee osallistumaan ja kokeilemaan, missä kohtaa omaa suuta erilaiset äänteet syntyvät. Vaikka en olekaan ensimmäistä kertaa etsimässä suustani kohtia, joissa mikäkin äänne kohisee tai naksuu, eivät suun osat meinaa taipua toivottuihin asentoihin. Mutta onneksi se ei haittaa, hassut äänteet ja ilmeet saavat naurattaa. Fonet-kieliklubilla nauramisen lisäksi tanssiminenkin on sallittua!

Fonet-kieliklubin esityksiä on vielä 22. ja 29.5. Kirjoitin huhtikuussa myös Valkopesu-esityksestä, joka jatkaa tanssiteatterin ohjelmistossa myös syyskaudella.

 

– Jenni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *