Robin Hood ja tarinoiden voima

Yhteistyössä: Turun Nuori Teatteri (liput saatu)

Turun Nuoressa Teatterissa hiotaan parhaillaan syksyn suurtuotantoa esityskuntoon, kun vauhdikas musiikkinäytelmä Robin Hood saa ensi-iltansa Turun päivänä 17.9. 

Vaikka ensi-ilta on vasta tulossa, sain mahdollisuuden kurkata jo hieman etukäteen, millainen versio tutusta sankaritarinasta nuoren teatterin lavalla nähdään. Olin mukana näytelmän ensimmäisessä yleisöennakossa 11.9. 

Popcorn tuoksuu ja lämpiöstä ostetut karkkipussit rapisevat, kun ennen esityksen alkua ohjaaja Tuulia Lindholm vielä muistuttaa, että kyseessä on harjoitus. Harjoitus tai ei, täpötäydessä katsomossa käy teatterin tunnelmaan kuuluva jännittynyt ja odottava kuhina. Puheensorina yltyy, paikkoja vaihdellaan, jonkun kaverikin on vielä kateissa. 

Ehdin itsekin asettua paikalleni, mukavalle pehmustetulle istuimelle, kun kuulen jonkun kysyvän vieruskaverilta, kuka oikein on Robin Hood. Sherwoodin sankari, naapuripenkistä tiedetään. Pysähdyn itsekin pohtimaan, mitä oikeastaan tiedän Robin Hoodista. Ainakin sen, että nyt ollaan lukemattomien tarinoiden lähteellä, Robin Hoodin legendasta kun on kirjoitettu ja inspiroiduttu jo vuosisatoja. On kyse tarinoiden tarinasta.

Omat muisteloni vievät toisiin teattereihin, sillä Turussakin Robin Hoodin tarinaa on kerrottu tasaisin väliajoin näyttämöllä. Turun kaupunginteatterissa nähtiin Robin Hoodin sydän -niminen sovitus vuonna 2016, ja Turun kesäteatterissa Robin Hoodia esitettiin viimeksi muutama vuosi sitten, kesällä 2019. Kyseessä oli silloin sama Jukka Kittilän käsikirjoitus, jonka pohjalta myös nyt Turun Nuoressa Teatterissa ensi-iltansa saava esitys on toteutettu. Uuden sukupolven Robin Hood -teksti.

On valtavan hauskaa, että Robin Hood on palannut, sekä Sherwoodin salaperäiseen metsään että turkulaiselle näyttämölle! Nuorten näyttelijöiden tähdittämässä versiossa asenne on kohdillaan ja vauhtia riittää. Nuolen lailla kulkeva kertomus köyhien puolella olevasta lainsuojattomasta yllättää, naurattaa ja koskettaa. Musiikkinumerot kuljettavat katsojan sulavasti tunnelmasta toiseen ja sitovat kohtaukset hienosti yhteen.

Pääosassa ei lopulta ole Robin Hood eikä edes hänen nimeään kantava näyttelijä vaan tarina itse. Sanojen ja tarinoiden voima. Täytyykin todeta, että allekirjoittanut sanataideohjaaja ilahtuu illan aikana yhä uudestaan siitä, miten sanat, kieli ja tarina nostetaan keskiöön. Ja onhan mukana myös mahdottoman paljon sietämättömän tarttuvia laulujakin, ja nuoret näyttelijät pääsevät näyttämään monipuolisen osaamisensa ja rohkeutensa lavalla. Näytelmäversion alkuperäissävellyksistä vastaavan Valtteri Lipastin musiikin on Turun Nuoren Teatterin näyttämölle onnistuneesti sovittanut Juha Antikainen

Robin Hoodin nimiroolissa nähdään ilmeikäs Jussi Tuomisto ja kapinallisena Marian-neitona taitava Olga Ritvanen. Iso näyttelijäjoukko toimii ryhmänä, mutta vahvoja yksilösuorituksiakin toki nähdään. On letkeä Pikku-John (Nella Salonen) ja energinen Puna-Will (Atte Kluuskeri), niin ja unohtamatta Munkki Tuckia (Sanja Hankaniemi). Moni nuori näyttelijä ansaitsisi nimensä mainittavan, koska ihan kaikki ovat tehneet ison työn ja onnistuvat hienosti!

Suosittelen näytelmää lämpimästi kaikille tarinannälkäisille seikkailijoille. Katso lisätietoja ja koko esityskalenteri täältä. Näytelmän suositusikäraja on 5 vuotta.

Esityskuvat: Turun Nuori Teatteri

 

-Jenni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *