Huima matka halki Ruotsin

 

 

Jos kuulet nimen “Nils Holgersson”, päässäsi alkaa takuulla soimaan eräs sävelmä. Nils Holgerssonin eli Peukaloisen tarina perustuu ruotsalaiskirjailija Selma Lagerlöfin vuosina 1906 ja 1907 julkaistuun klassikkoteokseen (alkup. Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige) ruotsalaisesta pikkupojasta, joka kotihaltian taiasta muuttuu peukalon mittaiseksi ja lähtee villihanhien matkaan halki Ruotsin. Alunperin koululaisten lukukirjaksi tarkoitettu kirja on ihastuttanut sukupolvia toisensa perään. Oma ikäluokkani muistaa Peukaloisen 80-luvun animaatiosarjasta.

PEUKALOINEN-5854_www

Tänä keväänä Peukaloista tulkitaan Turun Nuoren Teatterin lavalla, ja tarina siirtyy taas uuden sukupolven koettavaksi. Meidän 5-vuotiaallemme Nils Holgersson ei vielä ollut entuudestaan tuttu, joten Veera Alaverrosen ohjaama TNT:n versio on siis ainakin yhdelle 2010-luvulla syntyneelle ihmiselle “se alkuperäinen Peukaloinen”, ei siis mitään paineita!

PEUKALOINEN-6026_www

Nuoren Teatterin työryhmä jatkaa pitkää perinnettä tuomalla lavalle ruotsalaisen kansallismaiseman, kirjavan joukon ihmis- ja eläinhahmoja sekä vaikuttavan tunteiden kirjon. Nimiosaa näyttelee Elmeri Karlsson aisaparinaan Rasmus Hakala kesyhanhi Martin roolissa. Jasmin Mehtälän Smirre-kettu on ilmeikäs asiaankuuluvassa viekkaudessaan ja Veera Sellgrenin villihanhien johtotähti Akka vahva auktoriteetti.

Esme Kaislakarin lauluohjauksessa nuoret esiintyjät yllättävät soolokappaleillaan, ja silmäkulmat kostuvat Karllsonin laulaessa Peukaloisen kovasta kohtalosta. Lavan ollessa täynnä lahjakkaita lapsia ja nuoria, raikuvat yhteislaulut vaikuttavina.

PEUKALOINEN-5975_www

Tarinassa lennetään paljon, mikä tuntuu etukäteen varsin mahdottomalta toteuttaa pienessä tilassa. Vaijereilla roikkumista ei kuitenkaan nähdä, sillä lentokohtaukset tehdään maan tasolla, ja illuusio lentämisestä luodaan tanssillisin keinoin tekniikan tukiessa mielikuvaa yläilmoista.  

Hienon puvustuksen on suunnitellut Turun Nuoren Teatterin pitkäaikainen puvustaja Tytti Mulo, joka menehtyi ennen esityksen ensi-iltaa. Vaikuttava esitys tekee kunniaa Mulon työlle ja muistolle.

elsijakissa
Misse eli Aino Lagus ja Elsi (kuva: Minttu)

Esityksen aikana lavalla nähdään kymmenittäin erilaisia otuksia. Käykin niin, että lapsen lempihahmoa kysyttäessä vastaus löytyykin aikuisen näkökulmasta keskiön ulkopuolelta. Onneksi kissafani pääsee yhteiskuvaan iloisen Missen (Aino Lagus) kanssa, mikä kruunaa onnistuneen teatterielämyksen.

 

-Jenni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *