Tasa-arvoa odottaessa

odota3
Kuvat: Jouni Kuru/ Turun ylioppilasteatteri

Turun ylioppilasteatteri on kuluvan kuukauden aikana ollut varsin erikoisen kohun keskiössä. Jopa valtakunnallisen mediankin noteeraama soppa syntyi, kun TYT:n ensi-illan kynnykselle saakka valmistelema Samuel Beckettin (1906-1989) klassikkonäytelmä Godota odottaessa jouduttiin kirjailijan perikunnan ja teoksen tekijänoikeuksia valvovan Näytelmäkulma – Nordic Drama Cornerin vaatimuksesta perumaan.

Syynä erimielisyyteen oli roolitettujen näyttelijöiden sukupuoli, sillä Beckettin perikunta pitää tiukasti kiinni ajatuksesta, että teoksen rooleja saavat tulkita vain miehet. Teatterille annettiin kaksi vaihtoehtoa: joko näyttelijät vaihdetaan miehiin tai esitys perutaan. Teatterin ulkopuolella otettiin popparit esiin.

Vaatimus tuli ohjaaja Janne Pikan luotsaamalle työryhmälle yllätyksenä, mutta alkuhämmennyksen jälkeen Turun ylioppilasteatterilla ei jääty voivottelemaan, vaan käärittiin hihat ja ryhdyttiin hommiin. Peruuntuneen näytelmän tilalle valmisteltiin korvaava esitys.

odota2

Eilen ensi-iltansa saikin parissa viikossa synnytetty työryhmälähtöinen näytelmä Odottaessa, joka antaa makupaloja siitä teoksesta, jota emme ikinä päässeet näkemään. Lavasteet, puvut ja pitkät pätkät dialogia olisi totisesti ollut sääli heittää kokonaan hukkaan. Odottaessa-näytelmä kommentoi alkuperäisen esityksen peruuntumista ja peräänkuuluttaa tasa-arvoa. Nuppu Ervasti ja Elisa Kinnunen muodostavat mehevän parivaljakon Voittona ja Taistona, jotka hatuttomina eivät saa lupaa esiintyä. Mutta tuoko hattu lisäarvoa esiintyjälle? Voiko hatutta toimia tunteiden tulkkina?

Tämän taiston voittaa Turun ylioppilasteatteri, joka päätti vastata epätasa-arvoiseen kohteluun rakentavasti. Näytelmäkulman käsityksen mukaan koko asiassa ei ole kyse tasa-arvosta vaan taiteilijan luovan työn suojasta. Maailma kuitenkin muuttuu, ja pölyttyneitä käsityksiä on tarpeellista tuulettaa, sillä tasa-arvo ei vuonna 2018 ole valmis. Keskustelu on nyt käynnissä monilla eri foorumeilla, ja siihen voi osallistua mm. Odottaessa-esitysten yhteydessä järjestettävissä keskustelutilaisuuksissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *