Leikitään lukemista! Vauva nauttii kirjallisuudesta koko kehollaan

Yhteistyössä: Paiku Design. Kirja saatu arvostelukappaleena.

Hyvää valtakunnallista Lukuviikkoa! Tällä viikolla vietetään Lukukeskuksen järjestämää lukemisen superviikkoa, jonka teemana on tänä vuonna Lukemalla parempi maailma. Lukuviikon tarkoituksena on nostaa esille lukemisen merkitystä ja ympäri Suomea tehtävää tärkeää lukutaitotyötä. Muuttuvassa maailmassa kriisien keskellä lukutaidon merkitys kansalais- ja myös selviytymistaitona kasvaa jatkuvasti.

Sanataidekasvatus ja lukutaitotyö kulkevat käsi kädessä, toinen toistaan tukien. Suomessa on suuri joukko sanataidekasvatuksen ammattilaisia, joiden osaamista tulisi vielä nykyistä enemmän hyödyntää kansalaisten lukutaidon kehittämisessä. Sanataidekasvatus on kirjallisuuden yleisötyötä, jonka tavoitteena on innostaa lapsia ja nuoria kirjallisuuden pariin, kannustaa kaiken ikäisiä ihmisiä luomaan omia satumaisemia ja uppoutumaan kaikin astein kaikissa muodoissa olevien tarinoiden ja tekstien mielikuvitusmaailmoihin. 

Milloin olisi sitten hyvä aika aloittaa lapsen lukuharrastus? Sanataideohjaajana sanoisin, että vaikkapa synnärillä! Tai no miksei itse asiassa jo aiemminkin, sillä vatsassa kasvava vauvakin voi tuntea runojen ja lorujen rytmikkyyden. Meidän perheessämme vauvojen omat kirjat eli ensikirjat ovat viime aikoina olleet ajankohtaisia, sillä uusin perheenjäsenemme on tällä hetkellä seitsemän kuukauden ikäinen. Innostus kirjallisuutta kohtaan näkyy jo selvästi: vauvan ehdoton lempikirja on lintukirja, josta voi nappia painamalla kuunnella oikeaa linnunlaulua, mutta ihan tavallisetkin kirjat kiinnostavat koko ajan enemmän. Erityisesti värikkäät ja selkeät kuvat kiinnittävät kirjoihin tutustuvan vauvan huomion. Tässä iässä kirjoilla leikkiminen on hyvin fyysistä puuhaa ja vauva nauttii kirjallisuudesta koko kehollaan ja kaikin aistein, erityisesti kirjan kansia ja sivuja maistelemalla. Kirjojen kestävyys onkin yksi keskeisimmistä laatukriteereistä sisällön ohella.

Lukuviikon kunniaksi meillä tartuttiin kiinnostavaan lastenkirjauutuuteen. Christina Laxin kirjoittama ja kauniisti kuvittama kaksikielinen ensikirja Pidä meistä huolta – Ta hand om oss (2021) on sympaattinen pieni kirja, jossa maapallon uhanalaiset eläimet kertovat itse itsestään ja elinoloistaan. Ilahduin erityisesti kirjassa kuvatuista kotimaisista eläimistä, jotka eivät kovin usein pääse esille lastenkirjojen sivuille, kuten esimerkiksi saimaannorppa, liito-orava ja ahma. Kokeilimme vauvan kanssa myös liito-oravana oloa ihan käytännössä, katso yllä oleva hurja kuva! Vauvojen kanssa lukemiseen kannattaakin lisätä leikillisiä elementtejä, sillä pienet lapset nauttivat kirjallisuudesta mieluiten koko kehollaan. Lukuhetkeä voi rikastaa pohtimalla, miten pyöriäinen tai sarvikuono liikkuu tai miten voisikaan leikkiä vikkelästi kiipeävää ahmaa tai bambua syövää pandaa.

Pidä meistä huolta -kirjassa on sijoiteltu yksi eläin yhdelle sivulle, joten kirja on selkeä ja helppokäyttöinen ihan pienimmillekin lukutoukille. Koska kirjan teksti on sekä ruotsiksi että suomeksi, voi teosta käyttää myös toisen kotimaisen kielen opettelun tukena. Tärkeä ja ajankohtainen aihe, maapallomme eläinten uhanalaisuus, jättää aikuisellekin ajattelemisen aihetta ja muistuttaa, mistä kaikesta meidän onkaan pidettävä huolta.

Mitä teillä luetaan tällä viikolla?

-Jenni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *