Unelmia Varissuolta

43538018345_7ace715f66_z
Kuvat: Otto-Ville Väätäinen

Turun itäpuolella Varissuolla elementtikerrostalot tervehtivät uskaliasta kulkijaa kaikissa harmaan eri sävyissä. Ihmisyys sen sijaan näyttäytyy värikkäänä, kun lähiökotien fiktiiviset ovet avataan Turun Kaupunginteatterin syksyn uutuusmusikaalissa. Viime vuosina turkulaisia viihdyttäneiden kotiseutumusikaalien (Kakola ja Seili) jatkoksi saamme herkuteltavaksi Mikko Koukin ohjaaman ja Satu Rasilan käsikirjoittaman Varissuon, jossa katsotaan lähiöasukasta suoraan silmiin ja sydämeen.

Varissuon musiikkimaailma on usean ammattilaisen yhteistyön tulos. Kappaleet on tehty tähän teokseen, ja sävellyksistä vastaavat Tuomo Prättälä, Jori Sjöroos ja Jussi Vahvaselkä. Biisien sanat ovat räppäri Palefacen käsialaa, mikä antaa oman vaikuttavan lisänsä urbaanin musikaalin maailmaan. Tommi Suoknuuti ja Jaakko Elsilä tuovat oman osaamisensa monipuoliseen genrekattaukseen. Kaiken kruunaa tietysti elävä orkesteri, jota johtaa kapellimestari Markus Länne.

43538035125_beab77b62e_z

Kuinka paljon ihmiskohtaloita ja tarinoita mahtuukaan Turun suurimman lähiön betoniseinien sisälle? Nuoret esiintyjät yhdessä konkarinäyttelijöiden kanssa luovat moniulotteisen ja -äänisen hahmogallerian, josta riittää jokaiselle samaistumispintaa. Lisa Nikula on Nadia, joka tavoittelee unelmiaan kykykilpailuissa ja luo yhteyttä menneisyydestä vaienneeseen isäänsä (Aarni Kivinen). Matti Leinon esittämä Aku kipuilee isoäitinsä (Minna Hämäläinen) menettämistä, ja Reijo (Mika Kujala) haluaa luoda uuden suhteen tyttäreensä (Saara-Elina Partanen).

Pauliina Saarisen koskettavasti tulkitsema yksinhuoltajaäiti Ilona yrittää saada lapsensa Benin (Eemeli Heiniö) tapaamaan isäänsä Mikaelia (Severi Saarinen). Musikaali on täynnä surullisia, epäreiluja ja toivottomiakin tarinoita eli siis ihan tavallista elämää. Loppujen lopuksi Varissuo-musikaali ei kerrokaan lähiöstä vaan ihmisestä.

43729621014_72b0e3cf1e_z

Elitistinen teatterikausikortteilija trendikkäältä asuinalueelta toki olettaa, että lähiöstä on päästävä pois hinnalla millä hyvänsä. Pahamainen Varissuo, kaupungin arvoasteikon alin porras, on kuitenkin monelle se unelmien paikka, jossa on juuret ja josta saa tarvittaessa selkäänsä myös siivet.

-Jenni

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *