Voiko korkea dinosaurus ja matala mato olla ystäviä? Yletynkö minä avaruuteen asti tai saanko kiinni unelmistani, jos nousen varpailleni tähystämään? Mitä uutta näen, kun katson ihan lähelle? Tervetuloa tutustumaan Sanat, joihin yletyn -yhteisösanataidenäyttelyn virtuaaligalleriaan! Näyttely on esillä myös Turussa Barkerinpuistossa osana Olohuone 306,4km² -kaupunkitaidefestivaalia 3.-5.6.2021 sekä Lahdessa Pikku-Veskun puistossa osana Lahden Runomaraton -festivaalia 4.-5.9.2021. Näyttelyn on koonnut sanataideohjaaja Jenni Turunlahti.


Kettu, pupu, kissa, karhu ja lintu

Olipa kerran kettu. Kettu tapasi karhun, karhu tapasi pupun, pupu tapasi kissan ja kissa tapasi linnun. Sitten he kaikki rupesivat pelaamaan lautapeliä. Kettu voitti, karhu hävisi, toisena oli kissa, kolmantena pupu ja neljäntenä lintu.

8-vuotias sanataiteilija kirjoitti aiheesta KORKEAmatala.


Possut leikkii piilosta

Minä näen pilviä korkealla. Pilvet näyttää ympyröiltä ja ovat sinisiä ja valkoisia. Maassa näen ruohoa, se on korkeata ja vihreätä. Ruohikossa asuu possuja, jotka leikkii piilosta. Paras piilo on talon alla. Possut tykkäävät talosta, minä tykkään ihmisistä.

Sadutus aiheesta KORKEAmatala

Tekijä: Lapsi 2v/ Turunlahden perhepäivähoito


Minä yletyn
kuusenoksiin, navetan seinään ja auton kahvaan.

Minä yletyn
kissaan, hiireen ja kuormalavaan.

Minä yletyn
kattoon, seinään ja omaan tuoliin.

Minä yletyn
äidin jalkaan, omiin hiuksiin ja omiin varpaisiin!

Nämä ovat kaikki sanoja,
joihin minä yletyn!

4-vuotias maskulainen sanataiteilija runoili aukkorunon avulla.


T-rex ja mato

T-rex-dinosaurus ja mato ovat ystäviä. He asuu luolassa kahdestaan. Ne on tutustunu Ranskassa, jossa ne leikkivät yhdessä. Yhtenä päivänä he alkoivat riitelemään koruista, mekoista, kruunuista ja korkokengistä. Ne riiteli myös meikeistä ja siitä paketista, jossa oli meikkei. Sitten ne vain sopis ja osti sille madollekin kaulakorun, mekon, kruunun ja korkokengät. Madolla ei ole jalkoja, mutta se voi mennä kokonaan korkokengän sisälle, se mahtuu sinne kokonaan. Se menee vain alaosasta sinne ja hyppii!

Sadutus aiheesta KORKEAmatala

Tekijä: Lapsi 4v/ Turunlahden perhepäivähoito


Helikopteri ja ruohikko

Siinä Palomies Samissa on helikopteri, se palohelikopteri. Kun on hälytys, se menee pois kentältä. Se lentää taivaalle, se lentää kovaa. Se näkee ruohikon. Siinä palokypärässä on silmälasit.

Sadutus aiheesta KORKEAmatala

Tekijä: Lapsi 2v/ Turunlahden perhepäivähoitoPilvet ja maa

Taivaalla näkyy valkoisia pilviä. Ne ovat isoja. Pilvien seassa lentelee myös lintuja; sinisiä ja isoja lintuja. Linnut ovat menossa vuorelle etsimään ruokaa. Linnut syövät ruohoa ja kukkia. Vuorelta löytyy syötävää. Jos lintu lentää pilven läpi, se tuntuu sileältä ja vähän kylmältä ja vähän kuumalta. Lintu näkee maassa bakteereja, koska sillä on tarkat silmät. Se syö ne bakteerit. Ne ovat hyviä.

Sadutus aiheesta KORKEAmatala

Tekijä: Lapsi 4v/ Turunlahden perhepäivähoito


Lentokone löytää ruohikon

Lentokone lentää avaruudessa. Avaruudessa on raketteja ja heppoja. Lentokone näkee ihmisiä raketissa, ne ohjaa rakettia. Lentokone on menossa kauppaan, mutta meneekin kaupan ohi ja lentoasemalle, johon se laskeutuu. Lentoasemalla ei ole ruohikkoa, siinä on vain multaa. Sit se lähtee viidakkoon, missä on ruohikkoa. Lentokone laskeutuu puuhun ja menee sitten takaisin lentoasemalle.

Sadutus aiheesta KORKEAmatala

Tekijä: Lapsi 3v/ Turunlahden perhepäivähoito


Minä yletyn sydämeen, ystävään ja kesään,
minä yletyn äitiin, vauvaan ja isään.

Minä yletyn aurinkoon, kuuhun ja tähtiin,
minä yletyn meteoriittiin, tulivuoreen ja laavaan.

Minä yletyn dinosaurukseen, myyrään ja käärmeeseen, minä yletyn kukkaan, pilveen ja perhoseen.

Minä yletyn taivaaseen, maahan ja ihmiseen.

Nämä kaikki ovat sanoja, 
joihin minä yletyn.

Kaerlan päiväkodin Revontulet-esiopetusryhmän lapset sanataiteilivat aukkorunon avulla.


Erikan T-rex ja kukat

Erikan T-rex kerää kukkia Erikasta. Erikka on maa, joka sijaitsee Lapissa. Erikassa on ihmissusia ja sapelihammaskissoja, jotka ovat jääkauden eläimiä. Erikassa on lunta ja jäätä ja joskus on lämmintä, jolloin Erikan T-rex nukkuu talviunia. T-rexin keräämissä kukissa on ruskeat varret. Kun T-rex syö taikakukat, se saa paljon voimaa, jolla se saa kaadettua jättipuita. Se on niin nopea. Se tarvii siinä paljon voimia, ettei se törmää puihin. Sitten se menee Erikkaan takaisin.

Sadutus aiheesta KORKEAmatala

Tekijä: Lapsi 3v/ Turunlahden perhepäivähoito


Minä yletyn puihin, pilviin ja taivaaseen.

Minä yletyn ruohikkoon, lehtiin ja keppeihin.

Minä yletyn helikoptereihin, avaruuteen ja astronautteihin.

Minä yletyn maahan, multaan ja kiviin

ja olen toukkamato!

Nämä kaikki ovat sanoja,

joihin minä yletyn.

Turunlahden perhepäivähoidon 2-4-vuotiaat lapset sanataiteilivat aukkorunon avulla.