Ystävyys on todellinen jättipotti

Yhteistyössä/ pääsyliput saatu:  Turun Nuori Teatteri

Turun Nuoren Teatterin viime viikonloppuna ensi-iltansa saaneen Ella ja jättipotti -näytelmän keskiössä ovat ystävyys, luottamus ja yhdessä tekeminen eli asiat, joita rahalla – edes miljoonalla eurolla – ei saa. Timo Parvelan suosikkikirjaan perustuva ja Minna-Stiina Saaristo-Vellingin dramatisoima näytelmä tarttuu ajankohtaisiin kysymyksiin. Ajassa, jossa lasten ja nuorten palveluista, koulutuksesta ja kulttuurista leikataan, kuoriutuu Turun Nuoren Teatterin esityksestä Minka Laukniemen ohjauksessa railakas mielenosoitus ja taiteellisesti korkeatasoinen ystävyyden ylistys.

Esityskuvat: Sanni Sormunen/ TNT

 

Ellan (Enni Peltolan) ja kavereiden (Nella Salonen, Oona Tuomi, Anna Kujala, Silja Soini, Elsi Kaisalmi ja Tyyne Väätäinen) koulussa säästetään kaikesta, ja opettajankin (Aino Laitervo) luovuudella ja jaksamisella on rajansa. Taloushuolet näkyvät myös lasten kodeissa, joissa vanhemmat riitelevät laskuista ja joutuvat työttömäksi. Uudet autot, penaalit ja koiranpennut ovat vain kaukaisia haaveita. Yllättävä helpotus rahahuoliin tulee kuitenkin vastaan, kun lapset löytävät loton voittokupongin. Mutta kuten arvata saattaa, monta mutkaa on vielä matkan varrella eikä kaikki suju suunnitelmien mukaan. Kaveriporukan ystävyyskin joutuu koetukselle.

Nuoret näyttelijät antavat lavalla kaikkensa, ja vähän vielä enemmän. Vakavia aiheita kevennetään huumorin keinoin, ja laaja tunneskaala välittyy katsomoon saakka. Yksi taitavista näyttelijöistä löytyy meiltä kotoa, joten kuulen Tiinan roolin näytelmässä tekevän Elsin kommentit tuoreeltaan ensi-illan jälkeen. Elsin mielestä näytelmä kannattaa mennä katsomaan, koska se sopii sekä lapsille että aikuisille. “Se on hauska, mutta käsittelee kuitenkin sellaisia tärkeitä asioita, kuten ystävyyttä.”

 

Näytelmän kantavana teemana on ystävyys, ja kuvaan sopii hyvin, että kaikki teoksen laulut lauletaan yhdessä, koko näyttelijäkaartin voimin. Esityksen kappaleet on säveltänyt Joanna Savikurki ja sanoittanut näytelmän ohjaaja Laukniemi. Kun nuoret näyttelijät laulavat ystävyyden olevan jättipotti, joka ei lopu milloinkaan, katsojana uskon joka sanan. Kun myöhemmin kysyn Elsiltä, millainen rooli ystävyydellä on näyttelijäporukassa, vastausta ei tarvitse kauaa miettiä: “Teatteri on tosi ryhmälaji, ja on tärkeetä, että kaikki on ystäviä toistensa kanssa. Jo parin päivän sisällä oltiin yhtenäinen porukka. Enskassa huomasi, kuinka paljon ollaan edetty porukalla ja tultu yhteen.”

Minka Laukniemi ja Elsi Kaisalmi. Kuva: Minttu Turunlahti

 

Kiitos koko Turun Nuoren Teatterin väelle hienosta teatterielämyksestä. Erityiskiitos myös hienon harrastuksen ja uusien ystävien löytämisen mahdollistamisesta!

 

-Jenni

 

Ps. Entä mitä Sinä ostaisit, jos saisit miljoona euroa? Elsi kuulemma ostaisi “hevosia järkyttävästi, ison valkoisen talon jossa on pinkit tavarat ja paljon kasveja”. Äiti ehkä ostaisi ikioman teatterin. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *