Nuoret teatterintekijät pysäyttävät ajankohtaisen aiheen äärelle

Yhteistyössä/ liput saatu: Kosmos Collective

Jos todella haluaa tietää, mitä nyt ja tulevaisuudessa taidekentällä tapahtuu, kannattaa seurata ilmoittelua taideoppilaitosten opiskelijatuotannoista. Esimerkiksi Turun AMK:n Taideakatemian tapahtumakalenterista voi löytää lukuisia ajankohtaisia ja monitaiteellisia esityksiä ja tapahtumia. Taideakatemia kouluttaa muun muassa musiikin, teatterin ja sirkuksen ammattilaisia, joten teoksia ja tilaisuuksiakin on moneen makuun.

Esityskuvat: Mathias Sihvola

Itse teatteritaiteen ystävänä bongasin Taideakatemian esityskalenterista nuorista taiteilijoista koostuvan Kosmos Collectiven tuottaman Portti-esityksen, jossa tartutaan riipaisevan ajankohtaiseen aiheeseen. Meri Salon kirjoittama teksti käsittelee kansanmurhaa ja sen syntyä. Käsikirjoitus rakentuu tutkija Gregory H. Stantonin malliin kansanmurhan kymmenestä eri vaiheesta. Stanton on esittänyt kansanmurhan mekanismin olevan sama riippumatta yhteisöstä, ajasta tai paikasta. Aihe on jälleen valitettavan ajankohtainen.

Kosmos Collectiven taiteellinen työryhmä on tehnyt onnistuneen ratkaisun ripustamalla kirjalliset selitykset kansanmurhan vaiheista Naruteatterin lämpiön seinille. Taustatieto helpottaa esityksen sisäistämistä ja lisää osaltaan teoksen saavutettavuutta. Portti-näytelmä on aiheeltaan raskas, mutta teknisesti niin hyvin rakennettu, että sitä on helppo seurata. Pienessä ja intiimissä tilassa esitys rakentuu kokoaan suuremmaksi. Yleisö on lähellä tapahtumia ja myös osa niitä. Huomaan vaivaantuvani ajatuksesta olevani osa ongelmaa, kansanmurhan mahdollistaja. Näytelmän visuaalinen ilme koostuu monista kiinnostavista palasista, kuten Rosa-Leigh Weltersin rakentamista nukeista, kahdensuuntaisesta katsomosta, lavasteratkaisuista ja Miko Vahekosken suunnittelemista äänimaailmoista.

Portti on ohjaaja Tuomas Vainionpään taiteellinen opinnäytetyö, ja se näyttäytyy ansiokkaana. Emmi Astikainen tekee vakuuttavan suorituksen vartijan roolissaan antaen inhimilliset kasvot yksilölle suuren koneiston rattaissa. Edes kammottavia tapahtumaketjuja ei voi pelkistää hyvään ja pahaan, ja katsojana huomaan samaistuvani hahmoihin portin kummallakin puolen. Kuitenkin on kyse ihmisyksilöistä ja valinnanpaikoista, joissa oikeaa polkua ei välttämättä edes ole. Lavalla nähdään myös Susanna Heinonen, Heidi Hämäläinen ja Aaron Hyrkäs. Weltersin nuket kuljettavat tarinaa eteenpäin Heinosen ja Hämäläisen käsissä. 

Näytelmän vahvuuksia ovat ajankohtaisuus ja suoruus. Elämme ajassa, jossa kansanmurha tapahtuu ja jälleen kerran siltä suljetaan silmät. Raja-aitoja ja portteja rakennetaan lisää, eriarvoisuus kasvaa ja puheet kovenevat sekä meillä että muualla. Vaikka taiteelliset ulostulot eivät sotatoimia estäisikään, muistuttavat ne meitä vastuustamme ja velvollisuudestamme olla unohtamatta ja vaikenematta. “En minä tiedä siitä mitään”, on usein kuultu repliikki, jonka voisi jo unohtaa. Kiitos Kosmos Collectiven nuoret tekijät tärkeästä esityksestä!

Suosittelen lämpimästi tutustumaan Turun AMK:n Taideakatemian tapahtumakalenteriin.

 

-Jenni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *