Pelaa koko kirja

Yhteistyössä: WSOY. Kirja saatu arvostelukappaleena.

Konstit on monet, sanoi sanataideohjaaja, kun vähän lukevia nuoria kirjojen pariin houkutteli.

Pelaaminen innostaa monia lapsia ja nuoria. Sen sijaan, että käytämme aikaamme liiallisesta pelaamisesta huolestumiseen, suosittelen kaikkia aikuisia näkemään pelaamisen ja pelimaailmojen hyödyt ja yhteyden lasten lukutaidon kehittymiseen. Sanataideohjaajan näkökulmasta peleissä ollaan tiukasti tarinoiden maailmassa, ja sanataide ja pelitaide kulkevatkin käsi kädessä. Molempien parissa monitaiteisuus on vahvasti läsnä, ja molemmat tarjoavat kutkuttavia ja helppokulkuisia portteja lukemisen pariin.

Digitaalisia pelejä pelatessa lukutaito karttuu kuin varkain, kun peritarina monissa peleissä rakentuu ruudulle sekä kuva- että tekstimuodossa. Toisaalta, ehkä pelaamisesta innostunut nuori innostuisikin pelien suunnittelusta ja pelikäsikirjoittamisesta? Pelimaailman luonti esimerkiksi oman harrastuksen ympärille, pelihahmon ja sen ominaisuuksien suunnittelu tai pelitarinan käsikirjoittaminen voisivat olla sellaisia puuhia, jotka puhuttelisivat myös sitä yleensä kirjallisia tuotoksia karttavaa mutta pelejä rakastavaa ihmistyyppiä.

Sanataideohjaajan työkalupakista löytyy kaikenlaista osaamista, mutta siitä ihan fyysisestäkin työkassista yleensä yhtä sun toista kapinetta. Olen pitkin syksyä kuljettanut yhtä erityistä kirjaa mukanani. Teos on kulkenut kädestä käteen niin aikuisten lukutaitoaiheisissa koulutustilaisuuksissa kuin nuorten pelikässärikerhoissakin, ja se taitaa jo olla vähän hiirenkorvilla. Kyseessä on EXIT Päiväkirja 29 (WSOY 2022) eli interaktiivinen pakopelikirja, jonka on luonut ja kirjoittanut Dimitris Chassapakis

Kirjassa ratkotaan mysteeriä liittyen erittäin salaisiin kaivauksiin, jotka eivät tuottaneet tulosta 28. viikkoon. “29. viikolla tapahtuu kuitenkin jotain odottamatonta. Koko tiimi katosi jälkiä jättämättä, ja jäljelle jäi vain tämä päiväkirja.” Kirjan joka aukeamalta löytyy uusi arvoitus, jonka ratkaisemalla pääsee etenemään. Haasteet ovat pakopelien maailmasta tuttuja: numerosarjoja, koordinaattien kanssa leikkimistä, kuva- ja sana-arvoituksia ja niin edelleen. Sisällöstä en viitsi paljastaa yhtään enempää, mutta sanottakoon varoituksena, että tätä kirjaa ei välttämättä malta jättää kesken. 

Tässä siis mainio kirjavinkki kaikille, joita lähtökohtaisesti pelit kiinnostavat enemmän kuin kirjat. Kun kirjan pelaa läpi, onkin kuin huomaamatta lukenut kokonaisen (136 sivuisen, toim. huom.) kirjan! Joululomalla on aikaa lukea ja pelata: tämän opuksen kun hankkii käsiinsä, niin saa kaksi kärpästä yhden hinnalla.

Turunlahden sanaversomon koelukijat suosittelevat kirjaa yläkoululaisille ja sitä vanhemmille nuorille sekä toki myös kaikille peleistä ja arvoituksista innostuville aikuisille. Kirjan haasteita voi hyvin ratkoa myös ryhmässä, ja saada näin yhteisiä onnistumisen kokemuksia lukemisen parissa.

Lopuksi toivotan oikein rentouttavaa ja tarinantäyteistä joulunaikaa kaikille blogin lukijoille. Lisää kirja- ja sanataidevinkkejä on luvassa jälleen vuonna 2023!

-Jenni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *