Pieni taikakauppa loihtii luovuuden esiin

Yhteistyössä: Haamu Kustannus. Kirja saatu arvostelukappaleena.

On taas aika ja erinomainen syy vinkata uudesta sanataideoppaasta! Mervi Heikkilä ja Anne Leinonen ovat nimittäin julkaisseet mainion satu- ja fantasiatekstien kirjoitusoppaan nimeltä Pieni taikakauppa Fantastinen kirjoitusopas (Haamu 2020), josta löytyy monen ikäisille ja tasoisille sanataiteilijoille sovellettavissa olevia harjoituksia luovuutta herättelemään. Kirjan on fantasian tyylilajiin sopivasti yksityiskohtia säästelemättä ja huiman tyylikkäästi kuvittanut sarjakuvataiteilija Broci. (Katso kuvat!) Vaikka kyseessä on ensisijaisesti lapsille ja nuorille suunnattu opas, löytyy siitä herkullista materiaalia myös aikuisille luovan kirjoittamisen tai sanataiteen harrastajille.

Spekulatiivinen fiktio on lajityyppinä varsinainen sanataideohjaajan lempilapsi, sillä sen sisällä kaikki on mahdollista. Nyt jos koskaan lehmät (tai ainakin lohikäärmeet) saavat vapaasti lentää ja kaikkia hullujakin ideoita voi kokeilla. Heikkilä ja Leinonen kirjoittavatkin viisaasti oppaan alkusivuilla, että satumaailman kautta voi käsitellä arkielämän hankaliakin kysymyksiä. Vaikka aiheina ovat mielikuvitukselliset lohikäärmeet, velhot tai yksisarviset, voi tarinan teemana olla vaikkapa yksinäisyyden tai ulkopuolisuuden kokemukset.

Tyypillisesti fantasiakirjallisuuteen liittyy yksityiskohtaisen vaihtoehtoisen maailman luominen omine sääntöineen, hahmoineen ja historioineen, ja tähänkin Pieni taikakauppa tarjoaa apuja ja käytännön vinkkejä. Kirjassa on myös mm. hauska (ja hyödyllinen) listaus myyttisistä olennoista. Tietoiskut tarinan hahmojen luomisesta,  juonen ja rakenteen merkityksestä tai tarinan sankarin tavoitteesta hyödyttävät kirjoittajia tyylilajiin katsomatta.

Satujen maailmaan sukeltaminen voi olla myös hyvä keino herätellä jo leikki-iän ohittaneen aikuisen luovuus ja mielikuvitus. Kokeilin aikuisporukassa esimerkiksi harjoitusta “Hassua, mutta…”, jossa keksitään omituisia selityksiä sille, miksi ollaan koulusta tai tapaamisesta myöhässä. Aikuisryhmässä pohdittiin asiaa työpaikalta myöhästymisen näkökulmasta, ja johan juttua riitti! Olipa hassua tosiaan, että eräskin kolmekymppinen perheenäiti joutui kulkemaan töihin yksipyöräisellä, kun linja-auto ei tullutkaan ja polkupyörästäkin oli toinen rengas varastettu. Voi ruuhkavuodet!

Eri laajuisten kirjoitustehtävien lisäksi kirjasta löytyy kirjoitusaiheita sisältävä kristallipallo, joka auttaa silloin, kun ei yhtään tiedä, mitä kirjoittaisi. Esimerkiksi “Heräät yöllä ja huomaat kotisi muuttuneen maahisten majataloksi” tai “Joudut koulumatkalla taisteluun lentävän porsaan kanssa” ovat taatusti mielikuvitusta sopivasti kutittelevia aiheita.

Suosittelen siis tarttumaan Pieneen taikakauppaan, jos kaipaat uutta inspiraatiota kirjoittamiseen!

-Jenni

7 thoughts on “Pieni taikakauppa loihtii luovuuden esiin

 1. I recently discovered a few tools that allow you to setup bots that sell products in a FULLY automated way.
  It’s all being taught inside this new training program called, “AI Profits”
  https://myaiprofit.com
  The best part is that you don’t have to be an expert or do much more than click a few buttons to get started.
  -Chase

 2. Hey, this is Eric and I ran across turunlahti.com a few minutes ago.

  Looks great… but now what?

  By that I mean, when someone like me finds your website – either through Search or just bouncing around – what happens next? Do you get a lot of leads from your site, or at least enough to make you happy?

  Honestly, most business websites fall a bit short when it comes to generating paying customers. Studies show that 70% of a site’s visitors disappear and are gone forever after just a moment.

  Here’s an idea…

  How about making it really EASY for every visitor who shows up to get a personal phone call you as soon as they hit your site…

  You can –

  Talk With Web Visitor is a software widget that’s works on your site, ready to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. It signals you the moment they let you know they’re interested – so that you can talk to that lead while they’re literally looking over your site.

  CLICK HERE https://boostleadgeneration.com to try out a Live Demo with Talk With Web Visitor now to see exactly how it works.

  You’ll be amazed – the difference between contacting someone within 5 minutes versus a half-hour or more later could increase your results 100-fold.

  It gets even better… once you’ve captured their phone number, with our new SMS Text With Lead feature, you can automatically start a text (SMS) conversation.

  That way, even if you don’t close a deal right away, you can follow up with text messages for new offers, content links, even just “how you doing?” notes to build a relationship.

  Pretty sweet – AND effective.

  CLICK HERE https://boostleadgeneration.com to discover what Talk With Web Visitor can do for your business.

  You could be converting up to 100X more leads today!

  Eric
  PS: Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial – and it even includes International Long Distance Calling.
  You have customers waiting to talk with you right now… don’t keep them waiting.
  CLICK HERE https://boostleadgeneration.com to try Talk With Web Visitor now.

  If you’d like to unsubscribe click here http://boostleadgeneration.com/unsubscribe.aspx?d=turunlahti.com

 3. Hi, this is Liz Harrison again. Apologies for contacting you AGAIN through your contact form but I didn’t want you to miss out on this limited time offer to earn serious money (millions of dollars annually) through real-estate. I know, you are probably thinking, who is this Liz Harrison? Is this a phishing email or worse? I assure you it is not. My honest and sincere offer is this. I am a former receptionist and housewife. I now make serious money, along with my partner, through buying hundreds of foreclosure homes for pennies on the dollar and then renting them out for tens of thousands of dollars a month. This isn’t limited to America, but can be done anywhere in the world, with little start-up money needed. I also make an additional side-income (which helps to pay for the kids college tuition) by recommending the same product that got me started on this millionaire journey. I am only promoting this as I know that it works AND have seen it work wonders for me. It is an easy to use digital product that you can download to your computer for under $50 >> discounted down from $399 >> https://bit.ly/foreclosuremillionsdownload <> https://bit.ly/foreclosuremillionsdownload << Thanks again for reading, and here’s to you making your first million dollars on us. God Bless, Liz, Miami, Florida

 4. Hey, it’s Moshe Chaves!

  Have you heard of an AI that can create your marketing copy?

  Although I subscribed to Jasper, I had my doubts about the program’s caliber.

  (I mean, seriously, a copywriting robot? No way.)

  But after utilizing it for the past three months, I genuinely believe it to be a game-changer.

  It seems as though I hired a writer who is much more proficient and productive than I am!

  With the help of one of the founders, I was able to negotiate an agreement that benefits the entire neighborhood!

  Here you get 10,000 words written by Jasper for FREE
  https://aisquad.net/recommends/Jasper

  Let me know what you think after using it,

  Moshe
  AISQUAD

 5. Did we say free AI Writing Tool!

  Great Writing, Simplified, Compose bold, clear, mistake-free writing with Grammarly’s new AI-powered desktop app.
  Get suggestions from Grammarly while you write in desktop applications and sites across the web—as you move between apps, social media, documents, messages, and emails.

  Please click here to learn more: http://www.grammarlyofferad.store

  Thank you for your time!

  You can opt of of future mesages by forwarding this message to optout@automationad.com and I will remove the following domain from future messages turunlahti.com

 6. Hello!

  Have you checked out the hotest PDF solution on the market. Build paperless workflows with PDFfiller. Edit PDF documents online from any device, get documents e-signed, and we host fillable forms online so no more databases or coding to create fillable forms that you need sent out or hosted on a website.

  This can be a game changer for your business!

  Please click here to learn more: http://www.pdffillerofferad.shop

  Thank you for your time!

  You can opt of of future mesages by forwarding this message to optout@automationad.com and I will remove the following domain from future messages turunlahti.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *