Taiteiden kesä teki Turun linnan puistosta runokirjan

Kuluvan kesän aikana osana Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n valtakunnallista Taiteiden kesä -hanketta ympäri Suomen jaetaan taidelahjoja. Hankkeeseen on valittu 100 eri alojen vastavalmistunutta taiteen ammattilaista toteuttamaan erilaisia taideprojekteja, ja sain ilokseni olla mukana hankkeessa edustamassa sanataiteen kenttää ja kotikaupunkiani Turkua. Heinäkuun toisella viikolla Turun linnan historiallisessa miljöössä, Linnanpuistossa, saattoi löytää itsensä keskeltä Lasten muuttuvaa puistorunokirjaa.Kirjoitin Lasten muuttuvaa puistorunokirjaa varten kaksikymmentä uutta luonto- ja ympäristöaiheisesta aukkorunoa, joita jokainen tapahtumakävijä sai lukea ja täyttää haluamallaan tavalla ja vaikuttaa siten itse puistorunokirjan sisältöön. Runoissa aistittiin luontoa ja kesää, eläydyttiin erilaisiin rooleihin ja kannustettiin pysähtymään ja tutkailemaan asioita uusista näkökulmista. Koska runokirjan ensiesitys sijoittui Turun linnan alueelle, käsitteli yksi runoista itseoikeutetusti kuuluisan Turun linnan tontun puutarhaharrastusta.

Suunnitellessani teosta ja sen toteutustapaa halusin erityisesti kiinnittää huomiota taiteen saavutettavuuteen. Suomen Kulttuurirahaston rahoitus mahdollisti sen, että teos oli yleisölle maksuton. Kun Turun kaupunki vielä tuki projektia antamalla luvan pystyttää näyttely etenkin kesälomakuukausina vilkkaaseen Linnanpuistoon, pääsi runsas joukko kaupunkilaisia ja matkailijoita tutustumaan siihen. Teokseen saattoi törmätä puistossa jopa ihan sattumalta ja sen sisällä nauttia omista piknik-eväistä. Onkin tärkeää tuoda (sana)taidetta sinne, missä ihmiset ovat ja madaltaa näin kynnystä taiteen kokemiseen ja tekemiseen.

Alimmassa kuvassa olevat runokirjakävijät pitivät erityisesti lähipuiston puista ja sukeltamisesta kertovista runoista. Lasten muuttuvasta runokirjasta löytyikin runoja moneen eri makuun niin pienille kuin vähän isommillekin sanataiteilijoille. Teoksen näki tapahtuman aikana arviolta 2200 henkilöä. Kiitos ihan jokaiselle!

-Jenni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *