Utu ja Myrsky merta pelastamassa Sopukassa

49520226512_189e90873a_c
Kuvat Eevamaija Virtanen/ Potkuri Ensemble

Potkuri Ensemblen ja Turun Kaupunginteatterin yhteistuotanto Utu ja Myrsky – muovimeren pelastuspartio sai eilen ensi-iltansa Sopukassa. Jenni Korpelan ohjaamassa koko perheen seikkailunäytelmässä majakkasaarelle haaksirikkoutuneet lapset Utu (Ines Kakkonen) ja Myrsky (Tuulia Lindholm) viettävät päivänsä tutkimusretkeillen ja rantaan ajautuneesta muoviroskasta härveleitä rakennellen. Muovijätteen täyttäessä paikat lapset alkavat pohtia, mistä kaikki roju oikein on peräisin, ja mitä sille pitäisi tehdä. Kun vielä saaren lähistöltä löytyy muovista sairastunut valas, on Utun ja Myrskyn ryhdyttävä pelastustoimiin. Roskat on siivottava, kierrätettävä ja meri asukkaineen pelastettava!

49520009376_c6bb26ea5a_c

Värikylläisessä ja musiikilla ilottelevassa teoksessa nostetaan esiin ajankohtainen ongelma: merien saastuminen ja muovijätteen mahdoton määrä. Kerronta etenee käsiteltävän aiheen vakavuudesta huolimatta lämminhenkisesti, sillä ympäristönsuojeluun suhtaudutaan pelottelun sijaan ratkaisukeskeisesti. Yleisöä myös osallistetaan esityksen aikana ongelmanratkaisuun, mikä omalta osaltaan auttaa pienimpien katsojien kiinnostuksen säilymisessä koko esityksen keston eli kolmen vartin ajan.

Esityksessä ilahdutti tärkeän aiheen ohella myös rauhallinen tempo. Työryhmän käsikirjoittamaan näytelmään oli jätetty aikaa pysähtymiseen ja pohtimiseen, eikä joka sekuntia oltu ahdettu täyteen toimintaa tai erikoistehosteita. Mielestäni Sopukasta lähtikin esityksen jälkeen joukko sangen rauhallisia ja tyytyväisiä lapsia kohti iltapuuhiaan. Onnistunut ja lapsiyleisölle sopiva ääni- ja valomaailma tukivat kokonaisvaltaista kulttuurielämystä.

49519488738_400305485e_c

Mukanamme ollut ekaluokkalainen viihtyi esityksessä mainiosti. 7-vuotiaan kriitikon mielestä parasta olivat hauskat hahmot, jotka pitkän pohdinnan tuloksena todettiin kaiken lisäksi keskenään yhtä hyviksi. Kiitämme täten siis myös tasalaatuista näyttelijäainesta ja suosittelemme esitystä lämpimästi kaikille muillekin kulttuurinnälkäisille ja muovinkierrätyksestä innostuneille henkilöille. Iästä riippumatta.

-Jenni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *