Amélie vie mielikuvitusmatkalle Pariisiin

Vuonna 2001 ihastuttaneen sadunomaisen Amélie-elokuvan musikaaliversio on rantautunut Turkuun, Suomen Pariisiin. Turun Kaupunginteatterin Amélie-musikaali tuo kaikin musiikkiteatterin keinoin  väriä syksyn pimeneviin iltoihin, ja antaa kyyniselle aikuiselle muistutuksen elämän pienistä ilonaiheista.

Elokuvasta ammentava läpilaulettu musikaaliversio on alunperin amerikkalaista käsialaa (Graig Lucas, Daniel Messé, Nathan Tysen), ja sen on suomentanut Mikko Koivusalo. Turkulaisen version ohjauksesta vastaa Reija Wäre ja musiikin sovituksesta Jussi Vahvaselkä, joka on mestarillisesti vienyt amerikkalaissävellysten musiikkimaailmaa ranskalaisempaan suuntaan. 

48704496793_0d8747509f_z
Kuvat: Otto-Ville Väätäinen/ Turun Kaupunginteatteri

Lapsuutensa Amélie Poulain elää mielikuvitusmaailmassaan vailla vanhempien rakkaudenosoituksia. Nuorena Améliena perjantain näytöksessä nähtiin Alisa Kujala, ja roolissa vuorottelevat Kujalan lisäksi Iida Honkanen ja Tilda Mäkimattila. Kujala on lahjakas laulaja, joka pystyy tarvittaessa myös pienieleiseen ilmaisuun. 

Aikuistunut Amélie (Marketta Tikkanen) muuttaa rakkauden ja kauneuden kaupunkiin Pariisiin. Ujoudestaan huolimatta hän löytää ilon toisten ilahduttamisesta. Marketta Tikkasen esiintyminen on uskollista elokuvan Amélielle, ja yhdennäköisyys näyttelijä Audrey Tautoun kanssa tuo hauskan lisän kokonaisuuteen.

Toisten ihmissuhdekuvioiden vauhdittamiseen keskittyneen Amélien maailma mullistuu, kun hän kohtaa valokuva-automaatin luona kuva-albumia kokoavan Ninon (Mikael Saari). Voimakasääninen Saari tekee vaikuttavan roolityön, ja hyppää myös sulavasti Elton Johnin kiiltäviin saappaisiin.

48704556703_45a08c1dc9_z

Amélien mielikuvitusmaailma vaatii värikylläiset ja yllätykselliset ratkaisut lavastukselta ja muulta tekniikalta sekä puvustukselta. Hehkulampuilla ja neonvaloilla kyllästetty pariisilaislavastus Eiffel-torneineen siirtyy keveästi syrjään tanssillisten kohtausten vallatessa lavan. Amélie-musikaali on elokuvaesikuvansa tapaan ilonpilkahdus, ja katselukokemus tarjoaa virkistävän irtioton arjesta.

48705021672_e5d8a18823_z

Jokaisessa meissä asuu pieni Amélie, ja toisinaan hänet on ihan terveellistä päästää vähän tanssahtelemaan punaisissa kengissään ja tuomaan iloa kanssakulkijoille.

 

-Jenni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *