Jäinen klassikkoteos kohtaa tanssin taian

lumi2
Kuvat: Åbo Svenska Teater

Jo vuosia oman elämänsä pikkuprinsessoja maailmanlaajuisesti ihastuttanut ja meidänkin perheemme 6-vuotiaan maailmaa järisyttänyt Frozen – huurteinen seikkailu -elokuva pohjautuu (aika löyhästi tosin) H. C. Andersenin satuun Lumikuningatar. Nyt näyttävä ja tanssillinen koko perheen versio hyytävästä klassikkotarinasta on saanut ensi-iltansa Turussa komeissa puitteissa Åbo Svenska Teaterin näyttämöllä yhteistyössä Aurinkobaletin kanssa. 

Jukka Aaltosen ohjaama monikielinen (ruotsi, suomi, saame) esitys luottaa vahvasti tanssin universaaliin kieleen. Esityksessä dialogia käydään vuorotellen eri kielillä, ja laulut lauletaan ruotsiksi, mutta juonessa pysyy mukana kaikkea sanottua ymmärtämättäkin. Meidän (asiaankuuluvasti Elsa-pukuun pukeutunut ja Frozen-uskollinen) esitystä seurannut lapsemme ei osaa ruotsia ja olisi varmasti mielellään ymmärtänyt ihan joka sanan, mutta keskittyi seuraamaan visuaalista puolta ruotsinkielisissä osioissa. Lukutaitoisille teatteri tarjoaa myös tekstityksen.

lumi

Jännittäviä käänteitä sisältävässä tarinassa Lumikuningattaren (Päivi Kujansuu) särkyneen taikapeilin sirpale osuu Kain (Samuel Karlsson) rintaan. Lumikuningatar vie ilkeäksi muuttuneen Kain mukanaan, mutta Gerda (Amanda Nyman) lähtee pelastusretkelle ystävänsä perään. Matkasta muodostuu jännittävä seikkailu, jonka aikana Gerda kohtaa hurjia ryöväreitä, yltäkylläisyydessä eläviä kuninkaallisia ja muun muassa Lapin shamaanin, joka yllättää lapsikatsojat lentotaidollaan.

Hulppea lavastus (Teemu Loikas) ja näyttävä puvustus (Gerly Tinn) luovat viimeisteltyjen koreografioiden (Urmas Poolamets) kanssa taianomaisen kokonaisuuden, joka Åbo Svenska Teaterin historiallisissa puitteissa vie katsojat hetkeksi toiseen aikaan ja satumaailmaan.

lumi3

Esitys kestää väliaikoineen noin kaksi tuntia. Rajalliseen aikaan ei toki ihan koko Lumikuningattaren alkuperäistä tarinaa saa millään mahdutettua, ja juonta on juoduttu hieman yksinkertaistamaan. Åbo Svenska Teaterin ja Aurinkobaletin versiossa näyttävä visuaalinen toteutus ja tanssin taika ovat kuitenkin keskiössä ja satumainen maailma jo itsessään kokemisen arvoinen.

 

-Jenni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *