Hello Ruby – Löytöretkellä Internetissä

Palkittu kirjailija ja koodauslähettiläs Linda Liukas on perheessämme tullut tutuksi luomansa Hello Ruby –lastenkirjasarjan kautta. Iloksemme Liukas on myös päässyt osaksi hittikirjaa Sankaritarinoita tytöille ja kaikille muille (Into Kustannus 2018), josta myös hiljattain kirjoitimme. Hello Ruby -sarjasta on aiemmin ilmestynyt Hello Ruby – Maailman paras koodisatukirja (Otava 2015) ja Hello Ruby – Matka tietokoneeseen (Otava 2016), josta kokemuksiamme voi lukea täältä.  Nyt käsittelyssä on sarjan kolmas osa Hello Ruby – Löytöretkellä Internetissä (Otava 2017), joka tutustuttaa lukijansa Internetin ihmeelliseen maailmaan.

9BC8EEFE-0394-4E8B-BF35-3921E592B155

Kirja on jaettu aiempien osien tapaan satu- ja tehtäväosioihin, joihin neuvotaan tutustumaan lapsen tahdissa. Aloitimme tutustumalla tarinaan. Rubyn rinnalle on tässä kirjassa luotu kaksi uutta hahmoa: tiedenaisen urasta haaveileva Julia ja matematiikasta innostunut Django. Monimutkaista aihetta on käsitelty maanläheisesti oivaltavan tarinan ja kekseliään kuvituksen avulla.

AFDD1237-D49E-41C9-91DD-411FED71A985

Internet on perheellemme ja melkein 6-vuotiaallemme tuttu juttu, mutta toisaalta niin päivänselvä asia, ettei asiaa ole tullut tarkemmin ajateltua saati käsiteltyä. Itse 90-luvun lapsena olen kasvanut samassa tahdissa teknologian ja Internetin kanssa. Lapsena minulla (tai kellään) ei ollut puhelinta, jolla olisi päässyt nettiin, mutta jo teini-iässä illat kuluivat pitkälti chateissa ja pelien parissa.

Nykyisin puhelin ilman nettiä on kummastus, joten on selvää, että nykylapset kasvavat hyvin erilaisessa maailmassa. Kysyttäessä juuri eskarin aloittaneen lapsen mielipidettä siitä, mitkä ovat tärkeimmät asiat, mitä esimerkiksi puhelimella voi tehdä, on vastaus ”videoiden katselu ja naamojen lähettäminen”. Molempiin tarvitaan Internetiä, joten on ehkä hyvä valmistaa jo nyt lasta siihen, mikä Internet oikeastaan on ja miten sitä käytetään.

A6D2E6F3-4CC9-484C-BCB3-3CE05DD0ED09

Tehtäväosio hieman huoletti minua, koska lapsemme ei ole ollut omasta mielestäni koskaan oikeasti itse netissä. Tarkemmin kirjaa tutkittuani huomasin itsekin yksioikoisen  ajattelutapani siitä, että Internet olisi yhtä kuin selaimet ja verkkosivut.

1C2F9D3B-2E1D-4E7C-87F2-596BE8064C95

Päädyin tutustumaan kirjan tehtäväosioon varhaiskasvatusryhmämme eskarilaisten kanssa. Valitsimme yhdessä kiinnostavilta vaikuttavat tehtävät. Erityisen hauskaksi lapset nimesivät salaviestien avaamisen koodiavaimen kanssa. Monet kirjan tehtävät olivat sellaisia, joissa vaadittiin jonkun verran esimerkiksi sosiaalisten medioiden käyttökokemusta, jota testiryhmällämme ei vielä ole.

Tulevaisuutta ajatellen kirjassa on vielä paljon koluttavaa esimerkiksi Internetin turvallisuudesta ja yksityisyydestä, jotka ovat supertärkeitä aiheita nettimaailman vasta-alkajille.

FFD24FA6-3C1A-4468-804B-0BB7152DD632

Internet on käsitteenä niin laaja ja monimutkainen, ettei edes nettiä päivittäin käyttävä aikuinen osaa sitä välttämättä lapsentasoisesti avata, joten Hello Ruby on tähän oiva apuväline.

Kansainvälisestikin mainetta niittäneestä sarjasta on tänä vuonna ilmestynyt uusin osa nimeltä Hello Ruby – Robotti koulussa (Otava 2018), johon tutustumista odotamme jo innolla.

-Minttu

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *