Yksilö ja yhteisö puhuttavat Turun ylioppilasteatterissa

lauma
Näytelmäkuvat: Jouni Kuru

Aamun Hesarissa kerrotaan, että salonkiperinne on tekemässä paluuta, kun ihmiset avaavat kotejaan vieraille, ja yhteisöllisyydestä on tullut trendikästä. Pitkään vallalla ollut individualismin aika saattaa olla taittumassa, ja yksilöt kaipaavat ympärilleen yhteisöjä. Kotimajoitusta, kotikonsertteja ja ravintolapäiviä yksityisasunnoissa.

On aina mukavaa huomata keikkuvansa trendin aallonharjalla. Meillä nimittäin soi joka arkiaamu ovikello keskimäärin seitsemän kertaa, kun oma päivähoitoyhteisömme tiputellaan ruuhkaiseen ja unihiekkaiseen eteiseemme. Jokainen pieni yksilö omine erityispiirteineen, mielenkiinnonkohteineen ja palomieshaaveineen on osa meidän yhteisöämme, johon on mahtava kuulua.

Yksilön ja yhteisön suhde on tapetilla myös Turun ylioppilasteatterin eilen ensi-iltansa saaneessa näytelmässä Lauma. Veera Alaverrosen yhdessä Suvi Puttosen kanssa ohjaama teos katsoo yhteisöllisyyden läpi, taakse ja ympäri. Projekti on osa Puttosen aihetta käsittelevää sosiologian pro gradu -työtä. Työryhmän yhdessä luomassa osallistavassa ja kokemuksellisessa teoksessa pohditaan yksinäisyyttä ja ihmisen kenties luontaista tarvetta omaan yhteisöön. Esityksessä nähdään koskettavia kuvia ja välähdyksiä erillisyyden haurastuttavista yksilöistä, jotka janoavat yhteenkuuluvuuden ja osallistuuden tunnetta.

lauma3

Yleisö ja näyttämö on yhtä, kun kuljemme pieninä laumoina teatterin tiloissa kohtauksesta toiseen. Amita Kilumangan lavastus monine origameineen ja valkoteemainen puvustus luovat jatkumoa ja yhteneväisyyttä laajan teeman moninaiseen käsittelyyn. Näyttelijät ovat yhdessä vahvoja ja yleisölle läsnä. Laumassa ei ole yhtä tähteä ylitse muiden, vaan  jokainen antaa oman tasapuolisen panoksensa kokonaisuudelle.  

lauma2

Teatteri on oiva paikka yhteisöllisyydelle. Yhteinen kokemus tai elämys yhdistää, ja intiimi tila pakottaa toisen viereen. Ylioppilasteatterilla yhteisöön kutsuminen tehdään kädestä pitäen, lainavillasukat jalkoja lämmittäen. Varpaiden lisäksi lämmin on mieli, kun poistumme märkään ja pimeään joulukuiseen todellisuuteen.

Laumassa on ihmisen hyvä olla, kokeile vaikka itse.

-Jenni

24324150_10155240434273613_1144977296_o
Kuva: Minttu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *