Your loneliness is killing you

Täydellinen_päivä-09
Kuvat: Kalle Karlsson

Toisen ihmisen kohtaaminen voi olla usein hyvin vaikeaa, ja vastaantulijan ohittaminen helppoudessaan paljon houkuttavampaa. Yksinäisyys on individualistisen aikamme vitsaus, pärjäämisen ihannoinnin nolo sivutuote, josta on yleensä kiusallista puhua. On yksinäisiä vanhuksia, syrjäytyneitä nuoria, neljän seinän sisälle jääneitä pienten lasten äitejä sekä työttömyyden ja näköalattomuuden eristämiä ihan tavallisia ihmisiä, jotka ovat jossain vaiheessa hiljalleen lopettaneet kanssakäymisen muiden ihmisten kanssa.

Turun ylioppilasteatterin syksyn musiikkinäytelmä Täydellinen päivä ottaa kantaa ajankohtaiseen aiheeseen. Tunneskaala on laaja, kun toisilleen tuntemattomat yksinäiset sielut tapaavat kerrostalon rappukäytävässä. Alunperin Q-Teatterille kirjoitettu teksti (Elena Leeve, Jussi Nikkilä, Pihla Penttinen) taipuu ohjaaja Alina Kilpisen johdolla ja TYT:n työryhmän varmalla otteella tarkkanäköiseksi tutkielmaksi ihmisyydestä ja toisen ihmisen kohtaamisen merkityksellisyydestä.

Näytelmässä pelimaailmaan uppoutuva Immu (Akseli Sveholm), leskirouva Siiri (Laura Happonen) ja gradukammiossaan pakertava Teddy (Nuppu Ervasti) ovat menettäneet aidon kontaktin ympäröivään maailmaan, josta on tullut yhä vieraampi, pelottavampi ja saavuttamattomampi. ”Miksi minä olisin, kun en kenellekään ole?” kysytään toivottomasti.

Lavalla ilahduttaa Vaeltavat yöperhoset -yhtyeen (Antti Ainola, Olavi Ermala, Laini Pulkkinen) tarinaa sujuvasti eteenpäin kuljettava musiikki. Näytelmään kirjoitetut kappaleet tuovat kokonaisuuteen tuhdisti lisäväriä ja -tunnetta.

Täydellinen_päivä-01

Your loneliness is killing you, yksinäisyytesi tappaa sinut. Yksinäisyys tutkitusti lyhentää elämää, altistaa sairauksille ja vähentää onnellisuutta. Ongelmien vyyhdit ovat usein niin solmuiset, ettei auttaminen tunnu edes mahdolliselta. Näytelmässäkin Immun isä (Marko Rumbin) tuntee keinottomuutta auttaa lastaan, vaikka vastaukset lopulta löytyvätkin lähempää kuin olisi arvannut.

Mahdottomasta kuoriutuukin ärsyttävän helppo juttu: mitäpä jos vaihtaisin huomenna pari sanaa naapurini kanssa?

-Jenni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *