Paavo Nurmi herää eloon Pienellä näyttämöllä

37108345166_b47ac06589_z
Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua, kun Roope Lipastin kirjoittama ja Jarno Kuosan ohjaama näytelmä Paavo – lentävä turkulainen saa ensi-iltansa Turun Kaupunginteatterin upouudella Pienellä näyttämöllä.

(Turkulais)huumoria viljelevä näytelmä on osuva tulkinta juoksijalegenda Paavo Nurmesta, joka ei juokse kilpakumppaneitaan vaan itseään ja aikaa vastaan. Nurmen Jarrumiehenkadulla sijaitseva synnyinkoti on saamassa purkutuomion, ja paikalle kaavaillaan tornitaloa Tampereen esimerkin innoittamana. Virkamiesten suureksi yllätykseksi talosta löytyykin 120-vuotias ihka elävä – ja kuolematon – Paavo Nurmi.

Paavo – lentävä turkulainen on tarina maailman parhaasta juoksijasta, joka jätti toiset taakseen juoksuratojen lisäksi myös yksityiselämän puolella. Fanaattinen suhtautuminen juoksuun ja toisaalta kyvyttömyys aitoihin ihmissuhteisiin diagnosoitaisiin nykyään luultavasti osaksi autismin kirjoa, mutta omana aikanaan Nurmi sai lähinnä hankalan ja itsekeskeisen ihmisen maineen. Näyttelijät Heikki Nousiainen ja Markus Järvenpää saavat saumattomalla yhteistyöllä aikaan vangitsevan ja tunteikkaan henkilökuvan vanhasta ja nuoresta Paavosta kerroksittain ja lomittain. Kun vuosikymmenet nivoutuvat yhteen ja eri aikakaudet tapahtuvat yhtä aikaa, vaihtuu kapula vaivattomasti näyttelijöiden välillä.

Lavastuksesta vastaava Janne Vasama tuo yhdessä ääni- ja tekniikka-ammattilaisten kanssa uudelle näyttämölle Nurmen kotitalon näppärästi ja eri vuosikymmenet huomioiden. Videoprojisoinnit ja autenttinen äänimaailma tuovat oman lisänsä kokonaisuuteen ja historian eläväksi meillekin, joille Paavo Nurmi on tuttu lähinnä Aurajokirannan patsaastaan tai kympin setelistä.

IMG_2850

Pieni näyttämö toimii hyvin ja väliajallakin on mukavan väljää, vaikka näytös on loppuunmyyty. Suosittelemme esitystä lämpimästi kaikille turkulaisille, pienellä varauksella helsinkiläisille ja täysin omalla vastuulla tamperelaisille.

-Jenni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *